Двама от биячите са с имена:

Георги Неделчев Георгиев и Красимир Делчев Спиров.

четвъртък, 29 юли 2010 г.

Цв. Цв. - безсармникът

Цецо,а ти кога ще се срамуваш?

Дата:29-07-2010

Цветанов не отговори с една дума на въпроса дали е имало прокурорска заповед за акцията, но пък подчерта, че всичко е било в съответствие с българското законодателство и че подчинените му се ползват с пълна оперативна свобода. Като герои от евтин екшън. Само дето, като гледаш тъпи екшъни се прозяваш, а от екшъните на нашите ченгета отиваш в болница.

Помните ли Майкъл Дудикоф - този рус мощен американски пич, който пребива лошите с два пръста в десетки филми, разпространявани предимно на леко мърляви видеокасети?
Едно цяло поколение израсна с хватките на мускулестия герой, както и с неговите представи за добро и лошо, изградени около аксиомата „ако ни мъ кефиш, ша та бия лошо".

Едно цяло поколение, което днес вече стъпва здраво в живота, работи и създава семейства. Една част от него явно работи в системата на МВР и пребива семейства. Ей така, понеже могат и понеже онези нещо не им били симпатични и най-важното - не се съпротивляват. Като Дудикоф.
Поне до такова заключение достига човек, когато чете за „ювелирната" акция на полицията в Кърджали.

Припомням, в петък нищо неподозиращо семейство на бивш полицай беше „посетено" от четирима цивилни служители на реда. Резултат - младо момиче с пукнат череп и пълна колекция синини и натъртвания за останалите членове на фамилията и техния гост от Турция. Обяснението на полицията - акция срещу известен сводник от южния град.

Първите реакции в началото на седмицата бяха в посока „съжаляваме", „не беше нарочно", „ще се наказваме", „сбъркахме адреса", „срам ме е" (последното е с автор Б. Борисов). Изненадващо, по време на изслушването си в Пленарна зала на Народното събрание, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов не само, че видимо не се червеше от срам, но даже отвърна на удара.

Синът на „посетеното" семейство, Кадир, бил поръчал проститутки за свои приятели, с което се превръща в посредник на сводника, а на всичкото отгоре бил и председател на младежкото ДПС в региона. Това последното каква връзка има със случая никой не знае. А може би, това е връзката...

Обяснението за пукнатия череп на момичето е очарователно невинно - на полицаите им се приведели проститутки в една от стаите и решили да влязат заедно с вратата. Бедната Шарин се оказала от другата страна и съответно пострадала.
Цветанов не отговори с една дума на въпроса дали е имало прокурорска заповед за акцията, но пък подчерта, че всичко е било в съответствие с българското законодателство и че подчинените му се ползват с пълна оперативна свобода. Като герои от евтин екшън. Само дето, като гледаш тъпи екшъни се прозяваш, а от екшъните на нашите ченгета отиваш в болница.

В случая не е от значение дали Кадир наистина се е занимавал със сводничество, макар да изглежда съмнително. Притеснително е това как полицията действа в акциите си срещу хора, за които има данни, че вършат нещо нередно.

Разбиват се врати, бият се хора и се хвърлят обвинения срещу тях, подобно на изстрели в тъмното. Съдът вече доказа, че за около 90% от задържаните при знаковите акции няма никакви доказателства за престъпна дейност, а случилото се в Кърджали показва, че вече съдебната санкция не е от значение, докато валят шутове.

Българският полицай винаги е обичал да бие на масови мероприятия (Гълъбово, жълтите павета преди година), но явно новият курс в МВР дава възможност служителите на реда да упражняват негласно гарантираното си право на побой във всеки дом. Можем да тълкуваме това единствено като опит да се раздава правосъдие по правилата на подземния свят и... екшъните от моето детство.

Забелязва се и още нещо, което май е още по-притеснително. Екшънгероите в полицейски униформи си имат покровител, който не вижда нищо нередно в контакта на кубинката и проснатото на земята лице.
Всъщност, тук нямаме кубинки, МВР момчетата били цивилни. Що да си хабят униформите. Нещо повече, той (Цецо), размахва мощно пръст срещу зловредната опозиция, която сътрудничи с „врага". След това успокоява майките на битите с думите, че не са знаели що за злодеи са отгледали.
Този покровител сам беше покровителстван доскоро, но сякаш вече иска да излезе от сянката. А това май го превръща в по-мрачен образ от лошите във филмите с Майкъл Дудикоф.

Така че, ако е наложително да има извод от тази „битова" история, то той никак не е успокояващ за средностатистическия гражданин, или както е по-редно - данъкоплатец. Ама то си е направо смешно - да ядеш бой от тези, на които им плащаш заплатите. Яко!
Та, доскоро гражданите имаха основание да се плашат от кварталните бандити, които им разбиват апартаментите, чупят, драскат и крадат колите им, скачат на бой за щяло и нещяло и т.н.

Отсега нататък обаче гражданството ще трябва да се плаши и от органите на реда. И звънне ли се на вратата с вик „полиция", да заключва още по-здраво, молейки се „посещението" да се премести у съседите.

Явор Николов

http://news.ibox.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар